Cserkút

Van egy csöpp kis falu a Mecsek nyugati oldalán, Pécs közvetlen szomszédságában. Csodálatos természeti környezet, a Jakab-hegy fenséges hegyvonulata öleli körül, nyugalmat, biztonságot sugározva az itt élők felé. A sűrű erdőségből kimagasló kopár, vörös színű sziklák, a babás szerkövek és a Zsongorkő figyelik, óvják az itt lakó emberek életét.

Ez a falu Cserkút.

Nevét az iratok már az 1200-as évektől jegyzik, de a levéltárakban fellelhető dokumentumoknál is beszédesebb a történelmi idők ma is látható gyönyörűséges emléke, a falu büszkesége, az Árpád-kori fazsindelyes műemlék templom. Az egyházi szertartásokon kívül is érdemes beülni az ódon falak közé, elmerengeni a szépen restaurált freskókat nézegetve.

Cserkút azonban nemcsak történelmi múltjára, kies környezetére lehet büszke, hanem a tiszta, rendezett utcákra, a rengeteg virágra s nem utolsó sorban az itt élő emberek kedvességére, vendégszeretetére.

Forrás: www.cserkut.hu

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: