Események

Helyszín: Szederkény, Ulbert Pince Vendégház előtti rét Szederkény, Szederkény, Petőfi utca 29.
A Baranya Megyei Falusi Turizmus Egyesület 2006-óta szervezett gasztronómiai vándorfesztiválja ebben az évben a 12. alkalommal, Szederkényben kerül megrendezésre. A falusi vendégfogadók reprezentánsai határon innen és túlról érkezve mérik össze szabadtűzi sütő-főző tudományukat Baranya vendégfogadóival, borosgazdáival és hagyományőrző csapataival kiegészülve.

A Baranya Megyei Falusi Turizmus Egyesület 2006-óta szervezett gasztronómiai vándorfesztiválja ebben az évben a 12. alkalommal, Szederkényben kerül megrendezésre 2018. október 6-án, szombaton. A falusi vendégfogadók reprezentánsai határon innen és túlról érkezve mérik össze szabadtűzi sütő-főző tudományukat Baranya vendégfogadóival, borosgazdáival és hagyományőrző csapataival kiegészülve. A kihívás jelentős, hiszen csak szabadtűzi eszközök alkalmazásával (grill, bogrács, rost, nyárs, tárcsa, sütődiszkosz és még számtalan erre alkalmas szerszámmal), helyben kapott húsféléket, zöldségféléket, gyümölcsöket és zöld fűszereket tartalmazó alapanyag csomagból készítik el hagyományos ízeket és sok újdonságot, egyéni ötletet tartalmazó étkeiket. A gasztronómiai verseny nívóját szakértő zsűri szavatolja. Az elkészült ételeket – a zsűrizést követően – a közönség is megkóstolhatja. A sütés-főzés mellett baranyai kézművesek és helyi gazdák termékeiből válogathatnak a kedves látogatók. Szórakoztatásukról hagyományőrző tánccsoportok, ének-együttesek gondoskodnak Szederkényből és Baranyából érkezve. Ezen a napon a celebek a sütő-főző csapatok tagjai lesznek a bográcsok mellett, a sztárok pedig a népi hagyományőrző együttesek színpadra lépői!

Hívjuk-várjuk a helyi termékek és hagyományos ízek iránt érdeklődőket, akik a kóstolás és kulturális élmények mellett, szívesen váltanak szót az étkek körül szorgoskodókkal. Az előzetes érdeklődés alapján, a baranyai főzőmestereken túl a szomszédos megyékből, valamint Székelyföldről és az Alföldről érkeznek a falusi vendégfogadók válogatottjai.

A Fesztivál tervezett versenyprogramja:

     9.00–10.00             előkészületek

     10.00 –14.00          sütés-főzés

     14.00-órától           zsűrizés

     14.30 – 17.00         kóstoltatás

     17.00 – 18.00         eredményhirdetés

Egyéb programok:

- kulturális programok a színpadon (hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok)

- kézműves bemutatók és vásár

- helyi termékek vására

- büfé.

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: