Orfű

Orfű: „Színezd újra az életed”

A Mecsek gyönyörű völgyében megbúvó, Pécshez közel fekvő térségben a színes üdülés garantált, hiszen itt minden együtt van, ami kellemessé és élményekben gazdaggá teheti a vakációt: hegyek és tavak, népi hagyományok és gasztronómia, napozás és édes semmittevés, fürdőzés és vízi sportok, gyalogos és kerékpáros túrák, barlangászat és lovaglás, horgászat és vadászat, hagyományőrző rendezvények és zenei fesztiválok.

A kisvárosnyi belterületen (445 hektáron) fekvő Orfű a völgy korábbi öt településének (Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres) összeolvadásából formálódott az elmúlt pár évtized alatt ezerarcú, mégis egységes megjelenésű üdülőterületté. Orfű, Abaliget, Kovácsszénája és Husztót, az orfűi völgy települései mind egyedi hangulatukkal vonzzák a látogatókat. Csendes falusias környezet, tóparti mozgalmas nyaralóélet, termálvizes fürdőhely és a természet kincsei: a színes kínálatban mindenki megtalálja a számára kedvező időtöltést, legyen fiatal vagy idős, egyedülálló vagy családos, sportos vagy pihenésre vágyó. A változatos táj izgalmas szépsége, a völgyekben megbúvó kis falvak kedélyes hangulata és a helyi lakosok derűs vendégszeretete minden évszakban várja a látogatókat. A térségben egész évben egymást érik a rendezvények. A Medvehagyma Fesztivál és a Fishing on Orfű alterfeszt a legnevezetesebbek, de a lovas, hagyományőrző és sportprogramok is sok látogatót vonzanak.

„Zöld ritmusban” – Természeti értékek és aktív kikapcsolódás

A Nyugat-Mecsek jelzett turistaútjai és a térség számos tanösvénye lehetőséget kínálnak a táj lenyűgöző karsztjelenségeinek, a természeti formáknak és a védett értékeknek a megismerésére. Orfűn a Mecsek Házánál vagy a Duna-Dráva Nemzeti Parknál igényelhet szakvezetést. Szervezett túrák keretében a felszín alatti világ kincseit is felfedezhetik az érdeklődők, hiszen az orfűi barlangok izgalmas kalandot rejtenek. Érdemes ellátogatni az Abaligeti-barlanghoz és a Denevérmúzeumhoz, amely a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja hűsítő, gyógyító klímával. Az aktív kikapcsolódásra alkalmas térség ez, hiszen számos lehetőség van itt: természetjárás, lovaglás, kerékpározás kiépített utakon és erdőben, futás, úszás, vitorlázás, szörfözés, kajakozás, sárkányhajózás, minigolf, horgászat, vadászat, és még sorolhatnánk.

„A csepptől a csobbanásig” – Vizes élmények

A térség bővelkedik a vizes élményekben. Orfűn a megújult strand, a 2010 nyarán nyitott Aquapark feszített víztükrű élménymedencével, sportmedencével, pezsgőmedencével és élménycsúszdákkal várjanyáron a fürdőzni vágyókat. Az orfűi és abaligeti tavak is számos élménnyel várnak. Az Orfűi-tó természetes vizű strandja nyitva áll a fürdőzők előtt. A Pécsi-tavon a fürdőzők, a vízi sportokat űzők (szörfösök, vitorlások, kajakosok) és a horgászok is megférnek egymás mellett. Az tó déli öble mellett található az új Aktív Víziturisztikai Központ, az orfűi vízi sportélet központja, ahol kajak, kenu és sárkányhajó bérlésére van lehetőség. Mindegyik tó alkalmas a horgászatra. A Hermann Ottó-tó halrezervátumában fellelhető az összes hazai halfaj. A vadregényes Kovácsszénájai-tavon és Abaligeten is érdemes horgászni.

„Régmúlt idők varázsa” – Hagyományőrzés és gasztronómia

Ezen az egyedülállóan sokszínű vidéken még ma is együtt van jelen az érintetlen természet, a népi kultúra és az élő hagyomány. Érdemes ellátogatni az Orfűi Tájházba és Kemencés Udvarba, a százötven éves Vízimalomhoz és a Kézműves Alkotóházhoz, valamint érdemes egy sétát tenni a helyi védettséget élvező régi lakóházak között Orfű-Tekeresen és Kovácsszénáján. A régmúlt időket nem csak az épületek, de az ízek is felidézik Orfűn: a térség ismert a medvehagymával készült ételekről és a kemencében frissen sütött finomságokról.

Kicsiknek és nagyoknak

Orfű a legjobb feltételeket nyújtja egy családi nyaraláshoz! A színes üdülés garantált, hiszen itt minden együtt van, ami egy nagy közös élménnyé varázsolja az itt eltöltött időt: a homokos aljzatú tóstrand és a modern csúszdákkal felszerelt Aquapark, a családbarát erdei és kerékpáros útvonalak, az ismeretterjesztő tanösvények, a legkülönbözőbb aktív kikapcsolódási lehetőségek a lovaglástól a sárkányhajózáson keresztül a barlangászásig, az alkotó kézműves foglalkozások, az ismerkedés a falusi udvarok háziállataival, a rendezvényeken a játszóházak, és a vendéglátók, akik kicsiknek és nagyoknak egyaránt örülnek. A kicsiket számos élmény, kaland és szórakozás várja Orfűn! Válasszon érdeklődése szerint gyermektáboraink közül!

További információ:

Orfűi Turisztikai Egyesület
Tourinform Iroda

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: