Események

2024. 02. 02. 0:00 - 0:00
Gyertyaszentelő Boldogasszony napja
Annak a keresztény egyházi eseménynek az emléknapja,  amikor a negyvennapos Krisztust, a világ világosságát, Mária a mózesi törvény szerint bemutatta a templomban.                                      Népi megfigyelések, hiedelmek, legendák: Ha Gyertyaszentelőkor süt a nap, hidegebb lesz, mint előtte - vagyis ha ezen a napon enyhe az idő, később még visszatér a hideg és hosszú lesz a tél. Szép és állandó idő következik faggyal:
  Ha délkeleti szelek vannak.
  Ha a hold igen fehér.
  Ha az esti pir igen magasra terjed a nyugoti égen.
   
  Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó,
  fúj a szél,
  nem tart sokáig a tél.
 
Ha fénylik Gyertyaszentelő,
   az ízeket is szedd elő.
   De ha ködös Boldogasszony,
   nem marad el a jó haszon.
   A Hamvazó, ha napfényes,
   a  munkád is eredményes.
   És ha még a böjt is száraz,
   nagyon gazdag nyarat várhatsz.
Hiedelmek:
Február 2-án a medve kicammog a barlangjából és megnézi, milyen az idő; ha süt a nap, és meglátja az árnyékát, visszamegy a barlangjába, mert még nincs vége a télnek, a hideg még negyven napig tart. Úgy vélték, ha ezen a napon szép az idő, későn tavaszodik.
                                                                                                                                                                                                                                                                                   Ősi, tavaszi tűzgyújtási szokásra épül a gyertyaszentelő: A szentelt gyertya Krisztus jelképe; önmagát felemészti, hogy másoknak szolgálhasson.  A katolikus családokban a megszentelt gyertyát gyújtották meg a nagyobb ünnepeken, házszenteléskor, keresztelőkor, első áldozásnál, súlyos betegség, vihar, égzengés, jégeső alkalmával, az utolsó kenet felvételekor, a halott mellett, - hogy az örök világosság fényeskedjék néki -, körmenetek, határkerülések alkalmával. A hívő ember egész életét végigkísérte. A Pray-kódex szerint a középkorban Gyertyaszentelő napján először a tüzet áldották meg, majd ennek tüzénél a gyertyákat. A régi tüzet a házaknál eloltották, és a megszentelt parázzsal gyújtották meg újra. 

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: