Falusi turizmusról

Falusi Turizmus Baranyában

  • Tájjellegű ételekből és ízletes helyi specialitásokból válogathat kedvére a megye vendégfogadóinak falusi vendégasztaláról. A terített asztalokon a vidék konyhájának hagyományőrző gasztronómiai értékeit próbálhatják ki. Többek között a Mecsekalján kemencés finomságok, a Kelet-Mecsekben disznótoros ételek, a Zengőalján magyaros ízek,Duna mentén halételek és különleges rétesek, a Dráva mentén ormánsági falatok, a Zselicben vadételek csábítják előzetes bejelentkezés alapján a torkoskodókat.
  • A hagyományokkal való ismerkedésre ösztönöznek a falvak kézműves mesterei. Egy-egy műhelylátogatás alkalmával betekintést nyerhetünk munkájuk folyamatába, a kézműves kultúrába. Megcsodálhatjuk míves termékeiket, vagy éppen vásárolhatunk a nekünk tetsző darabokból.
  • Alig hinné az ember, hogy vannak még hazánknak szinte érintetlen tájai. A Dél-Zselic erdős lankáin, természetvédelmi területen található Gyűrűfű, az ökofalu ilyen. A település lakói lovastúrára, tanösvény bejárásra, erdei iskolai foglalkozásokra csábítják a látogatókat.
  • Pattanj kerékpárra és kinyílik a táj előtted! A Mecsek erdőségei, az ezeket feltáró festői szépségű útvonalak kerékpárral még izgalmasabbak. Családi, baráti körben, túravezetővel kiegészítve még a kirándulás is élvezetesebb, különösen, ha a szervezők a túra közben még egy bográcsos ebéddel is megvendégelnek.
  • Új, fejlődő szolgáltatása falvainknak az egészségporták kínálata. Itt a népi gyógyító hagyományok és a füvesasszonyok tapasztalatai egészülnek ki az egészséges helyi élelmiszerek, valamint a falusi csend idegnyugtató hatásaival. A hagyományos fogások mellé, helyenként még aromaterápiás kezeléseket is kínálnak a Mecsek védett völgyeinek illattáraiban.

Rendezvények:

Már tizenkét éve hívják-várják a dél-baranyai Nagynyárád szorgos és vendégszerető lakói a kékfestő mesterség rejtelmeivel ismerkedni kívánókat fesztiváljukra. Az ország és világ különböző részeiről érkező vendégek a kékfestés kiállításon és bemutatókon megismert szépségei mellett, bőséges ízelítőt kapnak a helyi kultúrából és ételekből is.

A dél-dunántúli régió vidéki turizmus kínálatából kaphat ízelítőt a kíváncsi vendég minden év szeptember végéhez közeledve Pécsett, a Jókai téren a Falusi Turizmus Utcafesztiválon. A fesztiválon bemutatkoznak Baranya vendégfogadó falvainak hagyományőrzői. A fellépő táncegyüttesek és kórusok kulturális programjai mellett, kóstolhatnak a látogatók a baranyai, tolnai, somogyi népi ételekből.

Érdemes ellátogatnia a Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiváljára, amely Baranya megyében minden évben más és más településen kerül megrendezésre. A Fesztiválon hazai és határon túli falusi vendégfogadók mérik össze főzőmesterségbeli tudásukat. A versengő csapatok egységes nyersanyagcsomagot kapnak, és ebből állítják össze ételsorukat, amelyből ön is kóstolhat.

A Dél-Dunántúli Falusi Turizmus Klaszter kialakítása (DDOP-2.1.3/A-10-2010-0009 projekt) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Kedvezményezett: Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség (7625 Pécs, Vince u. 9/2)

Az Egyesület működési költségeinek támogatói

a NEA-TF-15-M-0295, NEA-NO-16-M-0320 illetve a NEA-NO-16-SZ-0368 azonosító számú pályázatokban: